1e Nationale Dialoog Gemeenschapskracht

03/04/2018 - Minister Hugo de Jonge (VWS), prof. dr. Tine de Moor (UU), VNG-directeur Jantine Kriens en Buurtzorg-ondernemer Jos de Blok zijn 17 mei 2018 aanwezig op de 1e NATIONALE DIALOOG Gemeenschapskracht in Stadion Galgenwaard te Utrecht.

Het bruist in buurten, wijken en dorpen. Overal zijn inwoners actief om zorg en welzijn anders te organiseren of hun eigen leefomgeving naar eigen wensen in te richten. Al dan niet in coöperatieverband organiseren zij met en voor elkaar vervoersservices, klusdiensten, dagondersteuning, sociale eettafels, ontmoetingsplekken, thuiszorg, beweeggroepen, zorgwoningen, een zorghotel of een wijkinformatiepunt. De betekenis en impact van deze gemeenschapskracht wordt steeds zichtbaarder en voelbaarder.

De enorme dynamiek en diversiteit vanuit inwonersinitiatieven past niet bij de verticale beleidskokers van gemeenten. Die besteden basishulp, informatievoorziening, jeugd, welzijn, sport, onderwijs en participatie uit aan grote organisaties.

Gemeenschapskracht sluit ook niet aan bij zorgverzekeraars die sturen op ziekten in plaats van op gezondheid. Organisaties en inwoners(initiatieven) komen in de wijk soms lijnrecht tegenover elkaar te staan.

De transformatie naar meer zeggenschap en eigenaarschap bij inwoners roept fundamentele vragen op over hoe governance, financieringsstromen, innovatie en infrastructuur in de wijk opnieuw en vooral samen vorm te geven. Deze uitdagende vragen staan centraal tijdens de 1e NATIONALE DIALOOG Gemeenschapskracht op donderdag 17 mei 2018.

GezondNL is mede-initiatiefnemer van dit event en hoopt jou op 17 mei te mogen verwelkomen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden