Persoonlijke preventie als leefstijl: minder eten & meer bewegen

Door Arina Angerman

Eind 2012 schreef ik mijn eerste blog over persoonlijke preventie als leefstijl. Daarna schreef ik elk jaar een blog waarin ik terug en vooruit keek. Hoewel meer dan 80 procent van de mensen in Nederland het niet vol houdt met haar of zijn goede voornemen, behoor ik bij de minder dan 20 procent die het werken aan een gezonde leefstijl wel lukt! Inmiddels beweeg ik vier jaar meer en eet ik minder oftewel anders. Mooie resultaten zijn dat ik een extra boost gaf aan mijn vitaliteit en dat mijn goede 'setjes' kleren die ik voor 2010 kocht, me nog steeds goed passen.

Herlezen en hergebruik blogs
Voor dit vijfde blog herlees ik de vorige vier, kijk terug op 2016 en formuleer tevens mijn goede voornemen voor 2017. Graag deel ik met jou als lezer de belangrijkste vijf lessen voor hergebruik:
1. Publiceer jaarlijks je behaalde resultaten in het afgelopen jaar en het goede voornemen voor het komende jaar;
2. Zelfmanagement: voer beweeg activiteiten - zoals wandelen en fietsen - in op de online VirtuaGym community. Ik vind 't nog steeds leuk om te doen!;
3. Ontwikkel een nieuwe gewoonte zoals anders eten door kleinere borden voor het avondeten en champagneglazen voor de wijn te gebruiken;
4. Zorg voor een dagelijkse uitdaging zoals meer bewegen met gemiddeld 1.5 uur per dag;
5. Verbeter je kennis over persoonlijke preventie en goed gedrag continu door meten is weten.

Resultaten in 2016: succes
In 2016 heb ik aan zelfmanagement gedaan door beweegactiviteiten (dagelijks) & kg's (maandelijks) in te blijven voeren op de online VirtuaGym community. Mijn gewicht was in 2015 weer toegenomen en bleef in 2016 dat van februari 2013. Hoewel hetzelfde gewicht positief is, lukte minder eten niet. Ik volbracht eind 2016 voor de 125e keer de wekelijkse uitdaging 'verbrand 3000 calorieën' en behoorde 9 maanden tot de 25 procent beste gebruikers van de VirtuaGym community.

Mijn grootste uitdaging oftewel goede voornemen was en blijft om 5 kg af te vallen door minder te eten en meer te bewegen! Gezondheid is NU mijn no. 1 prioriteit! Ik twijfel regelmatig wat belangrijker is: mijn gezondheid of inkomen ... Terugblikkend blijkt dat toch gezondheid te zijn. Een extra resultaat is het aantal pageviews van mijn blogs. Dat zijn er inmiddels 1.200 voor de vier blogs 'persoonlijke preventie als leefstijl'.

Goede voornemen voor 2017
Mijn goede voornemens voor 2017 zijn: dagelijks meer blijven bewegen door het wandelen en fietsen in te blijven vullen in de activiteitenkalender op het online platform VirtuaGym, wekelijks minder (calorieën) te eten door een avond geen alcohol, een dag alleen (groente)sappen te drinken en maandelijks de behaalde resultaten te blijven registreren en publiceren!

Arina Angerman helpt #55Plus ZP'ers zichtbaar en vindbaar te zijn. Zij schrijft blogs, voert acties uit en geeft advies over Social Media 4 Boomers. Zij is een ambassadeur voor hun werk als zelfstandige professional en inzet voor goede doelen. HOE? Meld je aan op haar website.
Infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.