Nieuws & Kennisupdates

• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…
• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht


Agenda



Kennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

Positief blijven, in São Paulo

Door Anja van der Aa

Tegelijkertijd met de ingang van de decentralisaties werd ik plotsklaps full time mantelzorger voor de periode van een jaar. Over mijn full time én jarenlange part time mantelzorgervaringen kan ik een vuistdik zwartboek schrijven. Ik besloot anders en werd een actieve bewoner in mijn eigen wijk. Keurig zoals dat tegenwoordig in het kader van goed burgerschap, doe-democratie of participatiesamenleving, dé maatschappelijke norm want woorden van onze premier én koning, wordt verwacht. Hieronder staat deel 5 van mijn lotgevallen als actieve bewoner.

Ik was nog maar net terug uit Taiwan of de mogelijkheid deed zich voor om São Paulo te bezoeken waar de allergrootste gezondheidsbeurs van Latijns-Amerika zou plaatsvinden. Hier mocht ik een presentatie houden over innovaties in het Nederlandse zorglandschap, in het bijzonder door bewoners in mijn eigen stad.

Het eerste contact met Brazilië was veelbelovend. Op het internationale vliegveld van São Paulo kwam ik terecht bij de coöperatie Guarucoop. Het taxibedrijf Guarucoop heeft de exclusieve opdracht van de gemeente van São Paulo om personen van het vliegveld naar de stad te vervoeren. Guarucoop is een coöperatie, een vertrouwde rechtsvorm voor bewonersorganisaties. De taxichauffeurs zijn met elkaar eigenaar van het bedrijf en verantwoordelijk voor kwaliteit en service. En die was uitstekend, wordt zelfs internationaal geroemd.

In de aangename kennismaking met de coöperatie Guarucoop zag ik een duidelijk signaal om in mijn eigen wijk een coöperatie te gaan opzetten. Het kon gewoonweg geen toeval zijn.

Wijkidentiteiten

Nog meer inspiratie deed ik op tijdens mijn lange wandelingen door de metropool met 22 miljoen inwoners. Ik heb diverse wijken bezocht. Al snel viel op dat de meeste wijken een positieve identiteit en uitstraling hebben: de Hippe Wijk, de Japanse Wijk, de Historische Wijk en de Mooie Wijk.  

De wijken hebben verschillende identiteiten die passen bij de kracht van de mensen die er wonen en ondernemen. Want, zo weten de Brazilianen heel goed, mensen wonen en werken graag in de buurt van gelijkgestemden. En die gelijkgestemden in de wijk organiseren met elkaar weer allerlei bedrijvigheid. Ik heb heerlijk Aziatisch gegeten in de Japanse wijk, ik heb geshopt in de Hippe Wijk en ik heb de parken bezocht in de Mooie Wijk. Alleen de Historische Wijk, de oude binnenstad van São Paulo, was een verschrikking. Overal drukte en overal criminaliteit op de loer.

Binnenstad

Met het nieuwe inzicht maakte ik moeiteloos een vertaalslag naar de wijken in mijn eigen stad: de Gastvrije Wijk, de Multiculturele Wijk en de Vreedzame Wijk. Mijn eigen wijk noemde ik de Wijk van de Parken. Mijn wijk telt 22 parken die bijna allemaal worden beheerd door bewoners. Alleen voor de binnenstad kon ik geen naam bedenken, veroorzaakt door het schrikbeeld dat ik in de binnenstad van São Paulo had gezien.

Tot slot mijn bezoek aan de gezondheidsbeurs waarvoor ik kwam. Deze beurs trekt jaarlijks duizenden bezoekers, onder wie vooral vertegenwoordigers van medische instituten en wetenschappers. Doorlopend waren er presentaties en demonstraties van digitale tools. En steevast was de slotvraag: het is er en wanneer gaan we het implementeren en gebruiken? Zeer herkenbaar. 

Dankbetuiging

Mijn presentatie was op zijn zachts gezegd anders. Ik vertelde over het wijkinformatiepunt dat gerund wordt door bewoners, hoe leuk en gezond zwemmen in een TBS-kliniek is, onze pilot met de Taiwanese tablet. Ook dat ik alles fiets in een straal van dertig kilometer en dat ik zelf de boomspiegel voor mijn huis onderhoud. Mijn presentatie (geprojecteerd op drie gigantische schermen) bestond louter uit prachtige foto’s van alle mooie bewonersinitiatieven. Met voortdurend een dankbetuiging aan onze gemeente, want zonder de gemeente waren al die uitingen van gemeenschapskracht in mijn stad niet mogelijk.  

Het team citymarketing in mijn stad kan zeer tevreden zijn over mijn inspanningen om de stad mét bewonersinitiatieven positief neer te zetten. Misschien een idee om samen met bewoners ook eens te kijken naar de positieve identiteit van onze wijken? Minder citymarketing en meer communitybuilding met bewoners. Positief blijven, net als in São Paulo.

Dit is deel 5 van een reeks blogs Dat kunnen wij wel! over mijn ervaringen als actieve bewoner. 



Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.