Nieuws & Kennisupdates

• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…
• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht


Agenda



Kennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

Tablets uit Taiwan

Door Anja van der Aa

Tegelijkertijd met de ingang van de decentralisaties werd ik plotsklaps full time mantelzorger voor de periode van een jaar. Over mijn full time én jarenlange part time mantelzorgervaringen kan ik een vuistdik zwartboek schrijven. Ik besloot anders en werd een actieve bewoner in mijn eigen wijk. Keurig zoals dat tegenwoordig in het kader van goed burgerschap, doe-democratie of participatiesamenleving, dé maatschappelijke norm want woorden van onze premier én koning, wordt verwacht. Hieronder staat deel 4 van mijn lotgevallen als actieve bewoner.

Na mijn eerste ervaringen als actieve bewoner dacht ik dat het niet (te) gekker kon worden. Dat was voordat we werden benaderd door een regionale innovatieclub met de vraag of we in de wijk wilden experimenteren met een gloednieuwe Taiwanese tablet voor senioren. Een grote computerfabrikant uit Taiwan had zich gemeld met het aanbod gratis tablets beschikbaar te stellen voor een wijkpilot. Ik zag meteen een unieke kans: een ehealth-project onder regie van bewoners!

Hoffelijk en dienstverlenend

De pilot werd gepresenteerd bij de eerstvolgende wijkraad met de vraag wie aanwezig wilde zijn bij een demonstratie. Een aantal dames meldde zich en nog geen week later werden wij buitengewoon hoffelijk ontvangen door een Taiwanees team, speciaal voor ons overgevlogen uit Taiwan. Het team stond trots naast een pilaar waarop de tablet pronkte. Het apparaat werd uitvoerig toegelicht en gedemonstreerd, de mogelijkheden waren bijna onbeperkt. De bewoners waren enthousiast, ook erg gecharmeerd van de dienstverlenende houding van de Aziaten. Na de succesvolle demonstratie was het besluit dus snel genomen: wij doen mee! 

De pilot begon met een ongewoon verzoek: bezoek van de vice-president van het bedrijf en zijn gevolg aan de wijk. Men wilde de wijk beter leren kennen. Op een warme dag heb ik met het gezelschap, compleet met fototoestellen en parasols, een wandeling door de wijk gemaakt. We liepen ook door een park vol genietende mensen. Men was zeer onder de indruk van het vele groen in de wijk en de vrijheid om op een doordeweekse dag hiervan gewoon gebruik te kunnen maken.

Na de kennismaking werden snel 25 bewoners, de oudste deelnemer was 101 jaar, bereid gevonden om aan de pilot mee te doen. Bij hen thuis werd een tablet geïnstalleerd. Steeds in aanwezigheid van een ouderenadviseur uit de wijk die de mensen vertrouwden. De gemeente stelde hier zelfs een beetje subsidie voor beschikbaar.

Chinese liedjes

Parallel werden high teas georganiseerd om de leergierige deelnemers wegwijs te maken op de tablet en op het eind ook voor de evaluatie van de pilot. Het waren praktische en ook gezellige bijeenkomsten waar de Taiwanezen hun kwetsbare kant toonden door Chinese liedjes voor de deelnemers te zingen. Een deuntje werd meteen herkend als een Sinterklaasliedje en ontlokte bij een bewoner de uitspraak: ‘Mijn God, ze nemen ook al onze Sinterklaasliedjes over’.

De uitkomsten van de evaluatie waren interessant. De deelnemers zagen bijna allemaal dat een tablet de toekomst is en dat zij hier meer gebruik van willen maken. De meesten hadden er zelfs 30 euro per maand voor over, mits de tablet ook kon communiceren met de huisarts, persoonlijke alarmering had en er meer apps op komen die aansluiten bij de persoonlijke behoeften.

Naar Taiwan

Zoals zoveel ehealth-pilots werd de zoektocht naar middelen voor een implementatieproject een vruchteloze exercitie. In een ultieme poging om de Taiwaneze producent zover te krijgen ook financieel te investeren ben ik met de innovatieclub zelfs naar Taiwan geweest. Met op zak een brief van de burgemeester voor de CEO van het grote Taiwanese bedrijf want zij hadden elkaar eerder ontmoet. Het mocht allemaal niet helpen, we kwamen zonder geld terug.

Niet erg, want ik wist dat spoedig een subsidiecall zou openen voor ondersteuning bij het toepassen van ehealth in de thuissituatie. Vooruitlopend op de call schreef ik een projectplan om de tablet in drie wijken te implementeren. We kregen overal complimenten voor ambitie en aanpak en er werd medewerking toegezegd. Maar toen de call werd opengesteld stond daarin dat alleen zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars een aanvraag kunnen indienen ofwel bewonersorganisaties niet. Een teleurstelling.

Het mooie plan ligt in de kast, de tablets zijn teruggegeven aan het Taiwanese bedrijf. Maar wij weten nu wel: bewonersorganisaties kunnen razendsnel en met veel draagvlak een ehealth-project implementeren.

Dit is deel 4 van een reeks blogs Dat kunnen wij wel! over mijn ervaringen als actieve bewoner. 



Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.