Nieuws & Kennisupdates

• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht
• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…


AgendaKennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

Gemeente Harderwijk experimenteert met geluksgeld

27/07/2017 - De gemeente Harderwijk gaat komend jaar 75.000 euro vrijmaken voor inwoners met een chronische ziekte of beperking. Niet voor medische noodzakelijkheden, maar voor hun welbevinden.

Inwoners die aan de voorwaarden voldoen (dus chronisch ziek of beperkt zijn) kunnen subsidie aanvragen (tot maximaal 450 euro per persoon) voor iets dat hen gelukkig maakt.

In Almelo, waar de Geluksroute al sinds 2004 draait, heeft een man uit de bijstand met fotografie als hobby, door de eenmalige welzijnssubsidie, een goede camera kunnen aanschaffen. Het gevolg? Een toename van het welbevinden. Wat uiteindelijk resulteert in lagere zorgkosten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.

In Harderwijk gaat het om een pilot van een jaar. De pilot is succesvol als er straks bij zeven van de tien deelnemers een positief effect op het welzijn is gemeten. Dat welzijn wordt gemeten door een korte vragenlijst voor de subsidie en een tweede korte vragenlijst een jaar na het verstrekken van de subsidie.

Als de pilot succesvol is, wordt de Geluksroute ingezet als vast beleid van de gemeente. Als het niet succesvol is (als er minder dan zeven van de tien deelnemers gelukkiger zijn na deelname), blijft het bij deze pilot.Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.