Nieuws & Kennisupdates

• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht
• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…


AgendaKennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

'Woonwijken niet ingericht op gezondheid en zorg dichtbij'

08/05/2017 - De huidige woonwijken zijn niet ingericht op gezondheid en zorg dichtbij. En de vraag naar beschermd wonen, woon/zorgcombinaties en andere tussenvormen neemt toe. Dit zeggen de Rijksbouwmeester, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en andere initiatiefnemers van de ontwerpprijsvraag WHO CARES.

Mensen worden steeds ouder en willen en kunnen langer thuis wonen. Nederland is nu nog niet ingericht op de toenemende vergrijzing, waarbij mensen steeds langer en steeds vaker alleen zelfstandig wonen.

Veel woonwijken zijn ingericht op gezinnen. Bovendien nemen de verschillen in wensen en behoeften tussen oudere mensen toe. Ouderen willen meer keus hebben bij de wijze waarop zij leven, wonen en zorg ontvangen. Dat geldt zeker ook voor de inrichting van hun laatste levensfase.

Alles is veranderd in ons land, behalve onze woonwijken. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheid hebben geleid tot nieuwe ruimtelijke opgaven in de woonwijken. Dit vraagt om radicale oplossingen. Een stad die goed is ingericht voor senioren en kwetsbaren, is een goede stad voor iedereen, vindt Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Goede zorg begint bij een beter thuis, zegt Pauline Meurs, jurylid van WHO CARES en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daarom moeten we meer werk maken van de kwaliteit van het wonen. Dat betekent dat we moeten investeren in passende huisvesting, toegankelijke buurten, zorg dichtbij huis en versterking van sociale verbanden.

Gijsbert van Herk,voorzitter Raad van Bestuur Humanitas: Steek het extra geld niet alleen in de broodnodige herstelmaatregelen, maar ook in vernieuwende experimenten op het terrein van (langer thuis) wonen en zorg. Ondanks dat we al een deel van onze oude schoenen weg hebben gegooid terwijl we nog geen nieuwe hadden bedacht, kunnen we ook dit herstellen.

De prijsvraag WHO CARES leverde 174 inzendingen op.

Klik hier voor meer informatie