Nieuws & Kennisupdates

• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht
• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…


AgendaKennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

Opbouw wijk en buurt beïnvloedt leefstijl

22/02/2016 - Miljoenen euro's aan zorgkosten kunnen bespaard worden als wijken en buurten uitnodigen tot gezond gedrag en sociale cohesie bevorderen. Dat zegt VUmc-onderzoeker Joreintje Mackenbach op basis van het internationale SPOTLIGHT project dat in Obesity Reviews is gepubliceerd.

Specifiek werd er gekeken naar welke factoren in een buurt of wijk gerelateerd zijn aan risico’s op overgewicht en obesitas. Het onderzoek laat zien dat mensen die hun buurt positiever ervaren gezonder gedrag vertonen: meer bewegen en minder ongezond eten. Laagopgeleiden ervaren daarbij hun buurt als minder bevorderlijk voor gezond gedrag dan hoogopgeleiden.

Het onderzoek bevestigt ook dat in buurten of wijken waarin bewegen wordt, door de aanwezigheid van voorzieningen, fietspaden en recreatie, er daadwerkelijk meer wordt bewogen. Verder komt naar voren dat de sociale omgeving een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van overgewicht. In buurten met meer sociale cohesie hebben bewoners een gezonder gewicht, beoordelen ze hun gezondheid beter en eten bewoners meer fruit.Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.