Nieuws & Kennisupdates

• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…
• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht


Agenda



Kennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

Community-based Healthcare met gezondheidscentra

Zorg en gezondheid dichtbij wordt pas echt concreet via gezondheidscentra en wijkportalen. Inwoners zijn er blij mee, vanwege de herkenbaarheid, kleinschaligheid en aanspreekbaarheid.  

Mijn huisarts is armoedig gehuisvest. De praktijk zit weggestopt boven een megagrote en drukbezochte apotheek en heeft een saaie wachtruimte met lelijke stoelen. Op de tafel liggen oude tijdschriften. Aan de muur hangen tientallen onaantrekkelijke folders. De spreekkamer is klein, er is onvoldoende beweegruimte. De huisarts zelf zit klem tussen boekenkast en bureautafel. Ik kom er niet graag. En ik ben niet de enige, het lijkt er nooit druk.

Alles onder één dak in de wijk 
Elders werken huisartsen met andere disciplines in gezondheidscentra. Sommige gezondheidscentra ontwikkelen zich door naar full service gezondheidspleinen. Met wijkpartners bieden zij via MultiFunctionele Accommodaties (MFA's) onderdak aan bewonersinitiatieven, leefstijlactiviteiten, buurt- en zorgteams (ketenzorg), leer- en netwerkplekken en één (digitaal) loket. Vanuit de gezondheidscentra wordt er een wijkinfrastructuur voor gezondheid en zorg met ICT georganiseerd. 

Nederland telt momenteel ongeveer 250 gezondheidscentra die 10.000 tot 20.000 inwoners bedienen met preventie, zorg en welzijn. Nieuwe centra zijn in ontwikkeling. Bekijk deze openingsfilm van het Buurt- en Zorgplein Zuid in Nieuwegein of deze demo van een architectenbureau voor het nieuwe gezondheidscentrum in Vroomshoop. In Roosendaal is een kerk omgetoverd naar gezondheidscentrum, elders 20 lokale kantoren van de Rabobank. Kijk hier voor andere voorbeelden.

Beheer van wijkportalen; één digitaal loket
Samenwerkende gezondheidscentra in een wijk of een dorp hebben ook steeds vaker wijkportalen in beheer waar patiënten online afspraken kunnen maken en andere ICT-diensten kunnen vinden. In de regio Utrecht zijn al 15 wijkportalen online.  

Community-based Healthcare
De ontwikkelingen in Nederland lopen parallel met die in andere landen. Klik hier voor een filmpje van de 14 Health Community Centers in Hawaï (1,4 miljoen mensen). Ook op andere plekken in de Verenigde Staten wordt gewerkt aan Health Community Centers. En in Engeland is men volop bezig met Community-based Healthcare

Kortom, zorg en gezondheid dichtbij wordt pas echt concreet via gezondheidscentra en wijkportalen. Inwoners zijn er blij mee, vanwege de herkenbaarheid, kleinschaligheid en aanspreekbaarheid. Ik ben benieuwd wie in mijn wijk initiatief voor een gezondheidsplein gaat nemen.

Anja van der Aa is directeur van GezondNL

Deze blog is ook gepubliceerd op Skipr.




Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.