Nieuws & Kennisupdates

• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…
• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht


Agenda



Kennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

Dagboek van een mantelzorger

Door Anja van der Aa

Het afgelopen jaar ben ik voor een groot deel van mijn (vrije) tijd mantelzorger geweest. En hoe. Het was een enorme zoektocht, want niemand had een pasklaar stappenplan beschikbaar. Dus heb ik van alles en nog wat geprobeerd om een duurzame oplossing te organiseren. Hieronder staan mijn lessen.

1. Verzamel (gedrags)kennis
Op internet staat ontzettend veel kennis over ziekten, maar hoe met iemand die een (specifieke) ziekte heeft om te gaan is zeldzaam. Ik kwam tot de ontdekking dat alleen ervaringsdeskundigen dit verhaal kunnen vertellen. Ik ben een enorme fan geworden van fora van lotgenoten en persoonlijke verhalen van mensen die zelf aangeven wat voor hen wel of niet werkt. De verhalen staan vol gedragscodes.

2. Meld je bij sociale wijkteam of buurtteam van jouw gemeente
Sinds 1 januari 2015 heeft bijna elke gemeente een sociaal wijk- of buurtteam waar je met vragen over zorg en welzijn terecht kunt, ook mantelzorgers. Mijn ervaringen zijn positief. Binnen een week hadden we een oplossing. Drie maanden later was een veel lichtere hulpvraag aan de orde. Toen is binnen 24 uur een oplossing georganiseerd. Het is wel belangrijk dat je zelf aangeeft wat er nodig is. Let op, voor WMO-voorzieningen wordt (soms in een zeer laat stadium) een eigen bijdrage gevraagd. Weet van tevoren wat de maximale eigen bijdrage is of wordt!

3. Maak een weekschema en organiseer waardering
Het sociale netwerk, buren, familie en vrienden, is van wezenlijk belang. Hun praktische adviezen en ondersteuning zijn onmisbaar. Maar dan moet iedereen wel weten wanneer ze nodig zijn. Dus heb ik een weekschema gemaakt. En verjaardagen en feestjes worden groots gevierd om iedereen te bedanken, voor de structurele mantelzorgers is zelfs een financiële vergoeding geregeld.

4. Schakel de wijkverpleegkundige in
Per 1 januari 2015 kan de wijkverpleegkundige zelf beslissen of er verzorging of verpleging kan  worden geboden in de thuissituatie. Vraag een intakegesprek aan. Bij een medische noodzaak kan de wijkverpleegkundige veel betekenen. De geboden hulp kan wellicht kort en minimaal zijn, maar alle beetjes helpen. Het is fijn als elke ochtend en avond een wijkverpleegkundige kleine noodzakelijke taken verricht.

5. Informeer de huisarts, deze kan een POH inzetten
De huisarts is medisch verantwoordelijk in de thuissituatie. Dus moet weten wat er speelt en kan een praktijkondersteuner (POH) inzetten. Bouw als mantelzorger een goede relatie op met huisarts, doktersassistente en POH-er, want dan is het onderlinge begrip groot. Ik heb gekozen voor een huisarts met uitstekende communicatieve vaardigheden, gehuisvest in een gezondheidscentrum dat op 150 meter afstand zit.

6. Ontmoet andere mantelzorgers
Er lopen veel mantelzorgers rond met zeer diverse ervaringen en praktische tips. Kies je rolmodellen goed. Er zijn mantelzorgers die alles zelf doen, er zijn mantelzorgers die het sociale netwerk en de inzet van  professionals optimaal organiseren. Het laatste geeft veel rust en ruimte. En zo houd je het ook langer vol of wordt het zijn van mantelzorger geen last maar heel zinvol.

7. Pas de woning aan, indien nodig
Een prettige woonomgeving zorgt voor gemak en genot. Een warm huis zonder tochtplekken, een groen uitzicht, opgeruimde en schone kamers, een goed gevulde koelkast, logeermogelijkheden, een veilige ingang, apparaten die werken, een gezellige inrichting, laagdrempelig contact met de buren en nabij een gezondheidscentrum. Is dat er allemaal niet? Verhuis meteen of organiseer het.

Wellicht helpt dit lijstje andere mantelzorgers. Ik hoop het van harte, want samen wordt het voor iedereen een stuk gemakkelijker.

Anja van der Aa is directeur van GezondNL.




Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.