Nieuws & Kennisupdates

• 30/12 - Blog: Goede voornemens voor 20…
• 11/11 - Resultaten GROZUtrecht
• 10/08 - Summerschool GezondNL: Overtui…
• 05/08 - Summerschool GezondNL: Onderne…
• 04/08 - Summerschool GezondNL: Werkvor…
• 01/08 - Summerschool GezondNL: Leiders…
• 05/01 - Gids over gemeenschapskracht


Agenda



Kennisnetwerk

Werkmodellen
Draaiboeken
Zelfevaluatie
Publicaties


Serviceorganisatie

Projectenbank
Opleidingen
Implementatie
Smart Services


Deel deze pagina via:

E-learning Ondernemerschap

E-learning heeft de toekomst. Ook voor preventie- en gezondheidswerkers. Hieronder staan praktische tips over hoe jij nog succesvoller kunt zijn in jouw werk. Deze e-learning module gaat over 'Ondernemerschap'.

Zeg wat je zelf wilt; vraag wat anderen willen: alleen door duidelijk, positief en in concrete termen te formuleren wat je zelf wilt en dit met regelmaat te herhalen, kunnen anderen rekening met jou houden. Vraag ook altijd aan anderen wat zij willen, anders ontstaat geen verbinding.

Beperk overleggen en vergaderingen; maak werkafspraken: lang vergaderen is nodig als er veel onduidelijk is en blijft ofwel als er geen keuzes worden gemaakt. Door het maken van concrete werkafspraken is veel en lang overleggen overbodig.

Stop met dingen die niet werken; probeer wat anders: niet alles kan een succes worden. Soms wordt gedurende een project pas echt duidelijk of iets werkt. Schroom niet om te experimenteren met ruwe concepten, halffabrikaten of breed te communiceren over probeersels.

Investeer in persoonlijke relaties; bouw een eigen netwerk op: mensen zijn op de eerste plaats sociale wezens die behoefte hebben aan aandacht en intermenselijke interactie. Goede persoonlijke relaties zijn sterker dan formele structuren.

Deel jouw kennis met anderen; presteer zelf ook: jouw meerwaarde hangt vooral af van de prestatie die jij levert, niet van jouw kennis. Die kennis is dankzij internet overal te vinden. Dus kun je net zo goed jouw kennis open delen.

Doe iets leuks samen; genereer positieve energie: andere omgevingen of werksferen kunnen wonderen verrichten. Tijdens een informele setting is er vaak veel meer mogelijk. Werkbezoeken en excursies zijn leerzaam en leuk.

Ga op zoek naar sleutelfiguren; let op competenties: niet posities of functies zijn doorslaggevend, maar competenties zoals een visie hebben, keuzes durven maken, gevoel hebben voor of verstand hebben van uitvoeringsaspecten. Nog een belangrijke competentie is het zelf actief meewerken aan praktische en werkbare oplossingen.

Neem zelf initiatief; benader sponsoren: in hiërarchische contexten wordt vaak gewacht op een formele opdracht voordat actie wordt ondernomen. Heb jij een goed idee? Maak zelf een beknopt voorstel van een A-viertje en laat personen die je vertrouwt hierop reageren.

Denk niet in oplossingen; creëer kansen: als je je fixeert op een enkele oplossing dan is de kans levensgroot dat je niet aansluit bij anderen. Denk liever in termen van knelpunten en behoeften. Signaleer de knelpunten en behoeften in jouw (werk)omgeving.

Leg onoplosbare knelpunten daar neer waar ze wel opgelost worden: je kunt heel veel zelf oplossen, maar niet alles. Er zijn altijd knelpunten en problemen die buiten jouw vermogens liggen. Zet ze op papier, leg ze daar neer waar ze thuishoren en vraag om een reactie. Breng desnoods de verantwoordelijke personen bij elkaar.

Veel succes!

Bron: Ketens & Netwerken


Sociale infrastructuur van de Gezonde Wijk

Werk mee aan het organiseren en het borgen van een infrastructuur van de gezonde wijk
voor en door gezondheidsbewuste inwoners en professionals.